De Borg in Nienoord

De Borg in Nienoord

Centraal gelegen op Landgoed Nienoord bevindt zich Borg Nienoord. Het Landgoed kent zijn oorsprong in 1508 toen jonker Wigbold van Ewsum uitgestrekte stukken veengebieden kocht bij Midwolde. Hij liet daar een nieuw huis bouwen, de “Nije Oord”, en daarmee werd Landgoed Nienoord geboren. Een landhuis gebouwd in een mengstijl: Neo Classicisme en Jugendstil. Tegenwoordig is Nienoord een stijlvol adellijk landgoed met monumenten, natuurschoon en toeristische attracties. De borg biedt sinds 1958 huisvesting aan Museum Nienoord en sinds 2014 ook aan Grand Cafe Borg Nienoord.

Museum Nienoord
Museum Nienoord is een 19e-eeuwse Groninger buitenplaats van allure, met een unieke collectie rijtuigen van nationaal belang. Het museum heeft twee vaste exposities en jaarlijks is er een gevarieerd aanbod van nieuwe exposities, koetsenarrangementen, concerten, rondleidingen en lezingen.

Borg Nienoord
Het museum is gevestigd in een monumentale borg (kasteel) met bijgebouwen. Het complex dateert oorspronkelijk uit 1524. De luisterrijke historie van de borg en zijn vroegere bewoners wordt op speelse wijze getoond in de expositie Verborgen Verhalen. Bijzondere animatiefilmpjes voor jong en oud brengen het verleden tot leven. De bezoeker maakt zo kennis met de rijkdom die er eens op Nienoord was, maar ook met de roerige tijden, de oorlogen en de persoonlijke drama’s.

Ervaar de geschiedenis in de Ridderzaal, knechtenkamer, koetshuis en paardenstal. Bewonder de 17e- eeuwse schelpengrot in de tuin of bezoek de eigentijdse exposities in de tuinhal. De rijtuigexpositie Bestemming Bereikt toont in beeld, geur en geluid de uitdagingen van het reizen per rijtuig in de 19e eeuw. Bezoekers kunnen hier een rit maken in een rijtuig met het interactieve men-spel. In de tuinhal kunt u tot en met 2 augustus ook genieten van de expositie over de Groninger kunstenaar Otto Eerelman.